Yogja - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Henk Eshuis - WaarBenJij.nu Yogja - Reisverslag uit Batavia, Indonesië van Henk Eshuis - WaarBenJij.nu

Yogja

Door: Henk

Blijf op de hoogte en volg Henk

04 Augustus 2009 | Indonesië, Batavia

Hallo allemaal
Ik heb inmiddels alweer de helft van het symposium gehad. Vandaag alweer dag 9 van het symposium. En eindelijk weer een mogelijkheid om op internet te gaan. De afgelopen dagen hebben we weer een heleboel gezien en gedaan.

Vorige week heb ik dus nadat ik in het internetcafe gezeten had een toer gedaan over de campus van IPB. Dat was wel leuk alleen heb ik niet veel gezien omdat we verkeerd gereden waren, met een paar anderen een mooie tocht door de rijstvelden gemaakt. savonds hebben we de international evening gehad. Daar heeft elk land wat van zn eigen eten gepresenteerd en iets van zn eigen cultuur. Wij hebben schipper mag ik overvaren, spijkerpoepen en koekhappen gedaan :P Helaas mochten we geen alcohol gebruiken in Bogor, dat komt dus later nog een keer :)

Op woensdag zijn we naar CIFOR geweest, het Centre for International Forestry Research. Een best grote organisatie met het hoofdkantoor in Bogor. Daar hebben we een paar presentaties gehad over CIFOR zelf en over nationale parken in Indonesie. erg interressant. smiddags hebben we de 2e GA gehad waar we onder andere de plek voor de IFSS in 2011 gekozen hebben; Finland. savonds waren er op de campus presentaties over agroforestry. Maar ik viel bijna in slaap daar dus maar teruggegaan naar de slaapkamers. vlakbij waren een paar indos fikkie aan het stoken en die hebben we geholpen, als dank mochten we meeeten van de mais die ze erop gegooid hadden.

Donderdag zijn we weer vroeg opgestaan, elke dag is het wel rond 7 uur opstaan. Het programma begon met een presentatie van een bosbouwbedrijf met honderduizenden hectares aan plantages. De bomen die ze gebruiken groeien heel snel 30-40M3 per ha per jaar of nog meer. al dat hou gebruiken ze voor papier. Na de presentaties zijn we ook naar een papierfabriek geweest, ook erg groot allemaal. we hebben oa gezien hoe pulp papier word tot een rol van 8 meter lang en ruim 2 meter doorsnee.En later hoe die rol razendsnel door machines gaat waar dan weer kant en klare pakketjes A4papier uitkomen. Na de fabriek zijn we naar Desa Telega gegaan, een project waar ze lokale bevolking leren hoe ze het beste gewassen moeten verbouwen en bijvoorbeeld makkelijk hun eigen vis kunnen kweken.

Vrijdag waren we om 4:30 alweer op omdat we op tijd gingen vertrekken naar Gunung Walad Educatonal Forest. GWEF. We hadden deze keer geen bussen maar vrachtwagens van het leger waar we in moesten gaan zitten. Ook jammer was dat we pas om 7 uur vertrokken, die tijd had ik ook nog kunnen slapen. Maar de vrachtwagen voor de bagage was te laat. Tijdens de 4 uur durende rit zaten we opgepropt in 4 vrachtwagens, niet iedereen kon ook zitten. Het werd leuker toen we ontdekt hadden dat we ook bovenop de cabine konden kruipen. Vanaf daar kon je alles mooi zien, ook alle bijna ongelukken :P Ze rijden echt als gekken soms hier. Eenmaal aangekomen kregen we een presentatie en een rondleiding door het bos. Ook zijn we nog in een grot geweestt. savond hadden we nog een groot kampvuur midden in het bos.

Zaterdag was het weer vroeg opstaan, alweer 4:30. Helaas waren nu de legertrucks te laat en werd het alsnog na 7 uur voordat we weer verder konden. gelukkig waren de vrachtwagens nu alleen om ons naar de grote weg te brengen. Met de bus gingen we verder naar Bogor, naar de botanische tuinen. al sinds begin 1800 hebben ze daar vele honderden plantensoorten aangeplant. sommige bomen waren echt indrukwekkend groot. Na de botanische tuinen was het tijd voor de lange rit naar Yogjakarta. We hadden al vertraging van een paar uur en we kregen met de bus ook nog een lekke band, dus werd het 4 uur voordat we eindelijk aankwamen in yogja. Daar hadden we een hotel en eindelijk de kans om een echte douche te nemen. Normaal wassen ze zich hier door water over jezelf heen te gooien. Dat water zit meestal in een grote bak waarvan je niet weet hoelang dat er al inzit. Niet teveel bij nadenken dus :P

Zondag moesten we al weer om 7:30 opstaan, maar 3 uurtjes slaap helaas. Na het ontbijt zijn we naar de campus gegaan van Universitas Gadjah Mada UGM, de andere universiteit die ook de IFSS organiseerd. Na een welkomsceremonie en nog wat interressante presentaties zijn we smiddags naar een grote souvenirmarkt gegaan. Daar hebben we dans gezien en allerlei workshops die je kon doen. Oa batiken, een traditionele manier van kleding en beeldjes verven. Daarna zijn we met de bus naar het gemeentehuis van Bantul gegaan waar we een groots diner hebben gehad. Eerst met een optreden van een stel kinderen die de traditionele muziekinstrumenten bespeelden, dat deden ze erg goed ze waren ook de nummer 1 van Indonesie. Tijdens het lekkere eten kregen we ook dans te zien van 2 gemaskerde mannen. Die avond heb ik zelfs een kippekop opgeteten, hier eten ze echt alles op. Dus moest ik dat ook maar proberen, kippehersenen smaken wel apart moet ik zeggen.
Na dit diner zijn we weer met de bus verder gegaan naar wanagama educational forest. Het bos waar alle studenten van UGM heengaan voor de praktijk.

Maandagochtend werd ik wakker met buikkrampen, eerste keer in 2 weken diarree dus valt nog mee. Kwam denk ik niet door de kippehersenen, er zijn meer mensen ziek. na het ontbijt hebben we presentaties gehad over het bos en aansluitend een excursie gehad. smiddag zijn we met de bus naar een dorp gegaan waar ze aan community forestry doen. in het begin was het alleen maar dor land maar sinds ze alles volplanten met bomen is er opeens veel minder erosie en zijn er zelfs bronnen ontstaan. Dat gebruiken ze weer om mais, soja en rijst te verbouwen. Dit project is ook in samenwerking met de uni. savonds hebben we nog een paar workshops gehad en heb ik eindelijk mijne gegeven over de website en het forum van de IFSA.

Vandaag zijn we weer terug gegaan naar de campus en daar weer wat presentaties gehad. smiddags, nu dus zijn alle presentaties van elk land over een interressant onderwerp. Alleen had ik daar geen zin meer in, net als een heleboel andere mensen. Nu heb ik een laptop geleend en zit op draadloos internet mn stukje te typen :) De verbinding en de laptop is slecht dus upload ik maar geen fotos nu, komt later wel.

Dit was weer in het kort wat ik de afgelopen dagen gedaan heb. Het is heel erg gaaf om met al die mensen uit 35 verschillende landen van over de hele wereld mee te doen aan de IFSS. Maar mede door het weinige slapen en druk programma erg vermoeiend :P

tot mn volgende stukje!

• 04 Augustus 2009 - 10:23

Hans Eshuis :

hoi

Dus je heb nu ook kippen verstand?

groeten vanuit loozen, waar het bijna 30 graden is....

• 04 Augustus 2009 - 16:50

Gerjan & Rita:

Zozo! wat een verhaal zeg:D en dit is nog wel "in het kort";) Mooi om te lezen wat je allemaal wel niet doet daar! Wij gaan vanavond op vakantie, Gran Canaria:D Suc6 nog daar!

ps, ben je laatste week november vrij?;);)

• 04 Augustus 2009 - 19:57

Els:

druk, druk, druk :P
    maar wel ontzettend gaaf!
    Ik zou zeggen nog heel veel plezier maar dat komt wel goed ;)

veel liefs vanuit ÅS

ps ben ook met m'n blog begonnen

• 05 Augustus 2009 - 09:19

Bibi Lotte:

jeeeeeeeeej,

vanavond lekker een 15u durende busrit voor de boeg!!! maar gelukkig hebben we nu dan wel eindelijk beenruimte

• 05 Augustus 2009 - 19:24

Sander:

Henkie!

Mooi dat je 't naar je zin hebt! Om zo te lezen lijkt 't me ook flink afzien ;) Maar als er genoeg interessants en moois te zien is, is dat natuurlijk te overzien! Geniet er nog maar van!

Grtz, Sander

• 07 Augustus 2009 - 08:39

Caroline:

Hey Henk!
    Wat een druk programma zeg! Zelfs ik krijg nog meer slaap terwijl ik aan m'n av bezig ben (alleen is dat dan weer net iets minder spannend...) Ik krijg trouwens de kamer van Martine, die is verhuisd. En we hebben er een klein katje bij genaamd Felix du Poitain. Heeft Sjiel meegenomen uit Parijs :)
    Veel plezier nog!
    Groetjes, Caroline

• 07 Augustus 2009 - 10:59

Ha Henk,:

Leuk om weer je weblog te lezen! Ja dat wassen met de 'mandibak' is misschien wel even wennen, maar wel verkoelend lijkt mij!
    liefs, mirjam