Weer terug in NL - Reisverslag uit Loozen, Nederland van Henk Eshuis - WaarBenJij.nu Weer terug in NL - Reisverslag uit Loozen, Nederland van Henk Eshuis - WaarBenJij.nu

Weer terug in NL

Door: Henk

Blijf op de hoogte en volg Henk

02 September 2007 | Nederland, Loozen

Helaas de reis is weer afgelopen en ik zit weer in Nederland. De laatste dagen had ik niet echt de gelegenheid om op internet te komen, in de kalahari is internet erg schaars. Ik zal nog eens even vertellen wat we de laatste dagen gedaan hebben.

Woensdag na het internetcafe zijn we onze was op gaan halen. Daar moesten we erg lang op wachten. ze zeiden 11 uur maar uiteindelijk was het pas om 1 uur klaar. Daarna zijn we doorgereden naar Augrabies een klein plaatsje vlakbij augrabies falls national park. Daar zijn we gaan kamperen bij agrabies backpackers, een mooie hostel midden tussen de wijngaarden en vlakbij een township. We waren de enige gasten daar. savonds hebben we de braai daar uitgeprobeerd, smaakte weer prima.

Donderdagmorgen zijn we naar het augrabies falls national park gegaan. daar zijn we eerst bij de watervallen gaan kijken. De rivier daar, de orange river heeft daar een 18km lange kloof uitgesleten in het graniet en daaromheen is het park. die kloof ziet er indrukwekkend uit. Daarna hebben we een wandelroute gedaan van 3 uur. smiddags zouden we gaan raften op de rivier maar dat ging niet door vanwege de harde wind. Toen zijn we maar met de auto door het park gaan rijden. Er was een route langs de kloof en op een aantal plekken kon je uit de auto en had je mooi uitzicht in de kloof. Naast de rivier is het woestijnachtig met veel rotsen. In het gebied zijn ook veel mooie stenen te vinden. In het hostel was ook een kerel die elke dag bezig met graven naar mooie stenen. Hij was bezig ergens mooie kristallen uit te graven. savonds hebben we ons eigen eten gekookt en hebben we nog gezellig wijn gedronken met 2 duitsters die er nu ook waren.

Vrijdagmorgen was het de bedoeling om te gaan raften maar helaas werd het sochtends weer afgebeld nu vanwege andere mensen die niet meer wouden raften en voor 2 mensen gaan ze niet raften, levert dan geen geld op. Omdat we niet goed wisten wat nog konden doen daar hebben we maar besloten om maar een dag eerder naar de kalahari te gaan. Op aanraden van de hosteleigenaar zijn we nog langs een hot spring gegaan. Maar dat stelde niet veel voor, het was gewoon door gas opgewarmd water in een zwembadje in een kloof. Enige speciale was dat het erg afgelegen was, 50km over zandwegen. Na een beetje badderen zijn we weer verder gereden. de hosteleigenaar had het ook over quadrijden vlak voor het kalahari park. Maar helaas was daar alleen een tuinman aanwezig die ook van niks wist. vlak voor het kgalagadi transfrontier national park zijn we gaan kamperen.

Zaterdagmorgen zijn we vroeg opgestaan na een koude nacht om gelijk met het openen van het park naar binnen te gaan. Daar zouden we de komende drie dagen rond gaan rijden en 2 nachten kamperen in een rest camp. Het park bestaat uit kalahari woestijn en is ongeveer zo groot als Nederland. Het ligt gedeeltelijk in Zuid afrika en botswana. Wij hebben alleen in zuid afrika gereden, in botswana kom je alleen vooruit met een 4 x 4. Onze auto mag dan wel een stoere wagen zijn maar dat zand trekt ie niet helaas. We hebben de 2 nachten gekampeerd in een kamp tegen de grens aan met Namibie. Elke dag zijn we met zonsopgang gaan rijden tot zonsondergang, van 7 t/m 18:30. In totaal dikke 700 safarikilometers. We hebben veel beesten gezien onderweg zoals gemsbok, springbok, blue wildebeest, struisvogels, cheetahs en leeuwen. vlak na binnenkomst zagen we twee cheetahs die bezig waren een struisvogel op te eten, hij spartelde nog. En aan het eind van de derde dag hebben we eindelijk de beroemde dark maned kalahari leeuw gezien :) Een aantal vrouwtjes en een mannetje waren aan het slapen onder een boom naast een karkas van een eland, lekker aan het uitbuiken. Eromheen verzamelden zich steeds meer jakhalsen die probeerden wat vlees te jatten. We hebben daar zon 2 uur bij zitten kijken naar dat tafereeltje. Tegen zonsondergang zijn we uit het park gereden naar dezelfde kampeerplek waar we eerder ook zaten. Al met al erg gaaf om daar rond te rijden en alle beesten en vogels te zien.

Dinsdagochtend zijn we weer op tijd opgestaan om weer verder te rijden richting Johannesburg. Eerst hebben we een stop gemaakt bij een Massey ferguson dealer in Upington. Daar heb ik voor mn broertje Hans wat trekkerfolders meegenomen. Daarna zijn we doorgereden naar het witsand nature reserve, 200km ten oosten van Upington. Dat is ook nog kalahari maar in plaats van het typische rode zand is het zand daar wit. Duinen daar lijken net de duinen die we in Nederland ook hebben. We hebben daar sandboards gehuurd om te gaan sandboarden. Voor mij de eerste keer dat ik op iets wat op een plank lijkt van een heuvel glij. gaat best hard soms en vallen doet dankzij het fijne zand niet zo pijn. Wel jammer is dat je na elke keer glijden steeds weer omhoog moet klimmen door het mulle zand, erg vermoeiend. Ook moet je na een paar keer glijden de board opnieuw waxen anders kom je niet meer vooruit. savonds hebben we weer gebraaid op de campingplaats. Erg apart om te zien dat de beesten daar helemaal niet bang zijn voor mensen. bij de braai kwam een steenbokje op 2 meter afstand staan kijken en smorgens kwamen de vogels tussen je benen staan om gemorste kruimels op te eten.

Woensdagmorgen zijn we eerst naar de vogelkijkhut gegaan. Dat viel een beetje tegen er waren alleen wat gele kanaries te zien. Daarna zijn we de botanische route gaan doen. Onderweg leer je daar echt de plant en boomsoorten kennen van de kalahari, van elke soort zag je wel 10 keer hetzelfde bordje. Na die wandeling zijn we weer ff bij de vogelkijkhut geweest. We zagen wel iets meer maar nog steeds veel minder dan bij onze kampeerplek :S. Daarna zijn we nog bij een uitkijkpunt geweest.
smiddags zijn we weer een eind verder gereden richting het oosten nu naar Kimberley, de diamandstad. Daar hebben we de tent opgezet in het big hole caravan park vlakbij de big hole. Dat is een gat van 850 meter diep waar ze de diamanten uitgehaald hebben. De stad is eromheen gebouwd. De stad zelf is niet zo heel erg mooi. We wouden nog naar een rockart site gaan in de buurt maar we hebben het niet kunnen vinden, en toen we een info punt gevonden hadden was het al weer te laat. We zijn maar weer teruggegaan naar de camping en hebben de auto opgeruimd want die moest de volgende dag weer ingeleverd worden. De auto was na 2 weken echt een teringzooi geworden. Ook zaten echt alle hoekjes en gaten vol met kalaharistof, respect voor degene die de auto zo schoon maakt zoals toen we hem kregen :P

Woensdag zijn we redelijk op tijd weer gaan rijden richting Johannesburg naar het vliegveld om de auto weer in te leveren. Dat was een dikke 500 km rijden. Bij Johannesburg zelf waren we een beetje verkeerd gereden en zijn we maar de rondweg opgereden. Op een gegeven moment konden niet verder vanwege een ongeluk en moesten we omrijden. We hadden niet echt een goed kaartje en we kwamen terecht in een drukke krottenwijk waar we stapvoets doorheen moesten rijden, niet de prettigste plek. Gelukkig kwamen we met een beetje richtingsgevoel weer op de ringweg en zijn we bij het vliegveld gekomen. Daar hebben we de auto ingeleverd en hebben we een taxi genomen naar het hostel, de diamond diggers lodge. Mensen daar hebben ons naar een winkelcentrum gebracht om wat te gaan shoppen. Maar helaas gingen de winkels al snel dicht. savonds zijn we onze laatste avond gaan vieren door de gaan eten bij adego da mondo een portugees restaurant. Dat eten daar was lekker. later nog wat gepoold in het hostel, aan de bar was het niet echt gezellig.

Vrijdag morgen zijn we weer naar het winkelcentrum gegaan om verder te shoppen, ik heb onder andere goedkoop broeken en sokken gekocht. Ik heb drie broeken versleten daar in 2 maanden :S
smiddags zijn we naar het apartheidsmuseum geweest. Erg indrukwekkend museum over het ontstaan en einde van het apartheidsregime. Echt ziek wat er allemaal gebeurd is. Na het museum zijn we naar het vliegveld gebracht. En na erg lang wachten met inchecken en de laatste randen uitgeven in de winkels daar zijn we gaan vliegen om 20:15, helaas weer terug naar Nederland. Maar het was niet zo erg om uit Johannesburg weg te gaan, vieze drukke en gevaarlijke stad zeker als je daarvoor alleen maar in de natuur hebt gezeten.

Zaterdagmorgen kwamen we om 7 uur aan in Parijs en om 9 uur vlogen we verder naar Schiphol en om half elf waren we weer in Nederland. Helaas geen mooie dvdschermpjes in de stoelen en slapen was ook niet echt te doen. Ik ben weer opgehaald door mn ouders bij Schiphol en met de trein weer richting Loozen. Smiddags nog ff bij de scouting wezen kijken en gisteravond naar het gramsbergerfeest geweest :) zoiets moet je niet missen. En nu zit ik met mn brakke kop dit stukje te typen.

In wageningen ga ik nog wel wat op mijnalbum zetten, dat gaat als het goed is lekker rap :)

Iedereen bedankt voor het lezen van mn weblog, erg leuk om al die reacties te lezen :D

• 02 September 2007 - 17:49

Simon:

ow damn, heb ik op de verkeerde pagina gepost :S Ik keek ook net even op die van mn zus, marloesverhaar.waarbenjij.nu en de post is blijkbaar hier gekomen... miss dat je m even kan verwijderen.. Maar leuk om even te lezen Henk, intressante reis en mooie foto's :) Greetz Simon

• 04 September 2007 - 12:25

Rita:

Heey Henk,

Je laatste verhaaltje.. Zo heb je een heel verslag op het internet staan, wat natuurlijk super is. Ik hoop dat je nog een keertje een avondje organiseert om al je (2000) foto's te bekijken en om nog een keer naar je verhalen te luisteren.
    Want het was natuurlijk een super belevenis die je niet meer zult vergeten.

Kus Rita