hiken in de bergen en veeel bloemen - Reisverslag uit Springbok, Zuid-Afrika van Henk Eshuis - WaarBenJij.nu hiken in de bergen en veeel bloemen - Reisverslag uit Springbok, Zuid-Afrika van Henk Eshuis - WaarBenJij.nu

hiken in de bergen en veeel bloemen

Door: ik

Blijf op de hoogte en volg Henk

22 Augustus 2007 | Zuid-Afrika, Springbok

Zo eindelijk weer eens internet gevonden in het uitgestrekte en godvergeten noordwesten van zuid afrika. Niet dat het hier niet mooi is dat zeker niet. Ik zal maar weer eens vertellen wat ik de afgelopen week allemaal gedaan heb.

Dinsdag na het internetcafe zijn we een auto gaan regelen voor de reis na Kaapstad tot aan Johannisburg. Zonder openbaar vervoer is het echt niet te doen. Smiddags zijn we weer de stad ingegaan om wat meer van de stad te zien. Daar werden we aangesproken door een blanke kerel die zei dat al zn spullen dus ook zn paspoort gejat waren en dat ie geld nodig was om naar de amerikaanse ambassade te gaan. Ik had hem wat geld gegeven hij zou het wel weer teruggeven bij het hostel. Maar dat was dus niet zo, en in de eerstvolgende winkel die we binnenstapten werden we ook aangesproken om die kerel vooral niks te geven. Dus blanke mensen zijn ook daar niet te vertrouwen, gewoon middelvinger opsteken de volgende keer :S
Later zijn we bij het slavenmuseum uitgekomen en daar gaan kijken. Best gruwelijk om te zien hoe vroeger die slaven vervoerd en behandeld werden. Vaak overleefde maar de helft van de slaven een scheepsreis. Er was ook een tentoonstelling over discriminatie in de VS. Wat daar allemaal gebeurt is en vaak nog steeds gebeurt scheelt niet veel met het apartheidsregime wat hier in Zuid Afrika was. Iets waar ik niet eerder bij stilgestaan heb. Na het museum zijn we nog door de botanical garden gelopen,veel verschillende planten en veel mooie oude bomen. Ook een paar oude exemplaren van de zomereik, meegebracht door de Nederlanders in de 17e eeuw :). Daarna zijn we wat boodschappen gaan doen en zelf eten gekookt. En savonds nog met wat mensen aan de bar gehangen in het hostel.

Woensdag was de dag van de cape point tour. Daarmee gingen we met 20 mensen in een busje een aantal dingen bij langs tot aan het uiterste puntje van het schiereiland. We zijn o a langs Hout Bay, muizenberg, jackass pinguins en uiteindelijk het cape of good hope national park. Daar hebben we gelunched en mochten we ook een eind mountainbiken. Al met al was het een erg toeristische toer waarbij we ook veeeel souvenirzooi voorbij hebben zien komen. Ook was onze gids iets te relax en niet erg duidelijk in wat we gingen doen. Een duits meisje werd zelfs zo kwaad dat ze ging schreeuwen, best grappig voor de rest :P we haddener achteraf beter de auto een dag eerder kunnen huren en alles zelf bekijken maar goed we hebben wel alles gezien nu.

Donderdagmorgen zijn we op tijd opgestaan voor een volgende poging om de tafelberg te beklimmen. Helaas was het weer kutweer dus zijn we maar wat langer in bed gebleven. Later zijn we nog naar kirstenbosch botanical gardens gegaan. Dat is een tuinencomplex van 36 ha met duizenden planten, veel uit het fynbos wat daar van nature voorkomt. Dat was erg mooi om te zien, ze hadden ook speciale hoekjes met planten die in het wild uitgestorven zijn en welke planten door locals voor medicijnen werden gebruikt. Later op de middag hebben we de auto opgehaald, onze metgezel tot en met Johannisburg :) En zijn we naar Gekko backpackers gereden vlakbij citrusdal. Dat is een plaatsje in een dal vol met citrusplantages zon 200 km boven kaapstad. De volgende drie dagen zijn we gaan hiken in het cederberg wilderness area.

Vrijdagmorgen zijn we naar het cederberg wilderness area gereden en hebben daar een permit gekocht voor drie dagen en 2 nachten. We mochten overal lopen waar we wilden en de tent mochten we ook overal neerzetten :). Daarna zijn we begonnen met lopen, we zijn de wolfberg opgeklommen via de cracks, een aantal grote scheuren in de rotsen, en daarna over die berg naar de wolfberg arch, een mooie boog van steen. Daarboven heb je een heel mooi uitzicht over allerlei gevormde rotsen. savonds hebben we tegen schemer de tent opgezet ergens halverwege het dal en de berg.

Zaterdagmorgen zijn we weer gaan lopen nu om de tafelberg heen (ja daar staat ook een tafelberg zelfs 2 keer zo hoog als in kaapstad :P) Onderweg kwamen we nog bij een kleine nederzetting van zwarte mensen die allemaal geiten hadden en kleine weilandjes, ook daar veel bloemen en je rook daar echt een waas van zoete bloemengeur. savonds hebben we weer ergens halverwege dal en berg onze tent opgezet.

Zondagmorgen begon voor mij wat minder relax namelijk dunne poep :( En in combinatie met veel zweten tijdens het lopen voelde ik me niet zo heel lekker. We hebben maar de korste route genomen naar de auto. Al met al was het een heel gave hike, we zijn behalve die nederzetting geen mensen tegengekomen, helaas geen luipaarden gezien maar wel veel sporen van ze en ook hebben we helaas geen rock art gezien dat schijnt daar ook te vinden te zijn. Ook staanzelfs op de berg nog mooie bloempjes tussen de rotsen. Het is nu echt flowerseason zo net na de regen. Wij hebben gelukkig alleen blauwe lucht gehad. savonds zijn we weer naar gekko backpackers gegaan.

Maandagmorgen zijn we vertrokken richting het noorden om uiteindelijk uit te komen in het godvergeten plaatsje Kamieskroon. Ralph is ondertussen ook al aan de dunne poep. We zijn daar heengegaan om naar het Namaqua national park te gaan vanwege flowerseason. De rest van de dag hebben we rustig aangedaan om een beetje uit te zieken.

Dinsdagmorgen zijn we dus naar het Namaqua national park gegaan. Daar hebben we echt veeeeel bloemen gezien. Ook een heleboel verschillende. Het is wel bijzonder om te zien hoeveel soorten er staan in dit gebied, op 103.000 ha komen 3000 plantesoorten voor waarvan 1500 endemisch dus komen nergens anders voor!. Het fynbos is trouwens ook erg soorten rijk, daar zijn 9000 plantesoorten van bekend waarvan 1800 voorkomen in het cederberg wilderness area waar wij rondgelopen hebben.

Vandaag zijn we weer aan het rijden gegaan nu naar springbok, de enige beetje grote stad hier in de wijde omgeving, om de was te doen en internetcafe te bezoeken. Hierna rijden we door naar het augrabies falls national parkvlakbij Upington. Daar gaan we een dag hiken en een dag raften op de orange river. Daarna gaan we naar kgalagadi transfrontier national park voor een paar dagen en daarna naar johannuisburg. dan hebben we daar nog een dagje en moeten we helaas alweer terug naar Nederland :(.

Ik heb ook weer een paar fotos toegevoegd: ttp://www.mijnalbum.nl/Album=T3QHLG73

• 22 Augustus 2007 - 09:34

Martine:

Wat een supermooie foto's! Al die bloemen. Is dat rotweer toch nog ergens goed voor.

Hoop dat jullie je weer beter voelen, zodat jullie ook van de laatste anderhalve week op volle kracht kunnen genieten.

Groetjes Martine

• 22 Augustus 2007 - 09:42

Peter :

Zo,zo wat een verhalen allemaal weer.
    Lijkt me best vervelend om aan de schijt te zijn vooral in Zuid-Afrika.
    Zaterdag begint voor ons weer eerste opkomst.
    Nou nog een paar weken dan ben je weer terug in het natte Nederland.
    Tot die tijd nog veel plezier en vermaak ons met nieuwe verhalen.

groeten Peter

• 22 Augustus 2007 - 11:16

Rita:

Heey Henk,

Wat vervelend dat je beetje ziekjes bent, ik hoop dat jullie je weer wat beter zullen voelen.

De foto's zijn weer prachtig: het lijkt me geweldig om zo veel te kunnen zien.
    En je vermaakt je duzz zo dat je niet eens terug wilt naar Nederland (wat ik me wel kan voorstellen;)). Hier hebben we ook wel regen, maar niet van die mooie bloemen.

Ik zelf ben nu druk bezig Gerjan aan het helpen met z'n nieuwe kamertje..

Nog veel plezier.. en tot snel;)..

Kus Rita

• 22 Augustus 2007 - 16:16

Marjet:

Wow belachelijk mooi die bloemen, de plekken waar jullie zijn geweest zien er ook niet al te beroerd uit zeg. Succes nog even met de dunne poep en de laatste paar dagen zal wel even zuur zijn om weer terug te zien. Heej ik zie jou ergens in oktober weer want ik heb straks vakantie, maar veel plezier straks op de opkomsten
    groetjes

• 22 Augustus 2007 - 18:52

Hans:

hoi

In upington zit nog een mf dealer
    P.O. BOX 2276
    29 SOUTPANS STREET
    UPINGTON
    8800 NORTHERN CAPE
    SOUTH AFRICA

Veder wel een beetje rustig doen met die dunne....

mvg hans eshuis

• 26 Augustus 2007 - 20:37

GJG:

Ey Henk!

Kep de afgelopen week geen tijd gehad om te kijken! Ik ben namelijk verhuist naar Enschede:D Morgen begint de masterintroductie:)
    Vervelend dat je wat ziekjes was, maar het zal onderhand wel weer beter gaan!:)
    Het avontuur is dus alweer bijna voorbij! as zaterdag gramsbergerfeest he;)
    Nog veel plezier daar:D

Groeten, Gerjan